Achtergrondinformatie

 

Wanneer heeft u de Opinie nodig?

U heeft in diverse gevallen een Notariële Opinie nodig, rondom een woning waarop particuliere erfpacht rust:

  • Banken kunnen hierom vragen bij de aanvraag van een hypotheek als u zo'n woning wilt kopen.
  • Idem indien u zo'n woning in bezit heeft en u uw hypothecaire lening wilt oversluiten.
  • Wanneer u een woning wilt verkopen waarop particulier erfpacht rust, is het in de praktijk noodzakelijk dat het erfpachtcontract voldoet aan gestelde criteria.

Met het aanvragen van een Notariële Opinie controleert u of het erfpachtcontract voldoet aan gestelde criteria en krijgt u dit vastgelegd.

Wat is de achtergrond van de opinie?

Er zijn in het verleden erfpachtcontracten uitgegeven met bepalingen die ongunstig zijn voor de particuliere eigenaar van de woning. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft in samenwerking met de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging criteria opgesteld waaraan een consument-vriendelijk erfpachtcontract moet voldoen.

Groen, rood, oranje

Heeft een Notariële Opinie "Groen" als beoordeling, dan zullen banken een aanvraag voor een hypothecaire lening op reguliere wijze in behandeling nemen.

Indien over een erfpachtcontract een Notariële Opinie wordt opgesteld die als eindbeoordeling "Rood" of "Oranje" heeft, zullen hypotheekverstrekkende banken zeker geen hypotheek verstrekken (Rood) of mogelijk geen hypotheek verstrekken (Oranje). Banken zullen in principe terughoudend zijn om in geval van een "Oranje" beoordeling een hypothecaire lening te verstrekken.

Rood, Oranje, hoe verder?

In deze gevallen is uw woning in principe niet goed verkoopbaar. U kunt de erfverpachter vragen om het erfpachtcontract dusdanig aan te passen dat de Notariële Opinie een "Groene" beoordeling zal opleveren. Wij kunnen desgewenst de erfverpachter daarin begeleiden. Kosten op aanvraag.

De criteria in detail

Voor de details van de beoordelingscriteria verwijzen wij naar de Veelgestelde vragen.