Wat als u een huis met particulier erfpacht wilt verkopen?

Wilt uw huis verkopen en rust er particulier erfpacht op uw woning?

Dan is het een goede eerste stap om het erfpachtcontract te laten controleren door een notaris. Dit kunt u eenvoudig regelen via NLand.

In principe krijgt een koper alleen een hypothecaire lening indien het particuliere erfpachtcontract voldoet aan bepaalde criteria (lees hier de details van de criteria).

Een notaris kan deze controle uitvoeren en zijn bevindingen vastleggen. Dit is dus de Notariële Opinie. Niet iedere notaris heeft ervaring met particuliere erfpachtcontracten. De notariskantoren waarmee NLand samenwerkt, hebben echter zeer ruime ervaring.

'Rood' of 'Oranje' opinie
Indien er geen positieve beoordeling wordt afgegeven, zult u voordat u uw huis kunt verkopen, eerst stappen moet ondernemen richting uw erfverpachter om het erfpachtcontract te laten aanpassen (lees hier meer over een 'rode' opinie).

'Groene' opinie
Indien u direct een 'groene' opinie krijgt, kunt u dit door uw makelaar telkens laten meedelen aan koopgegadigden. Het niet kunnen aangeven koopgegadigden dat het particuliere erfpachtcontract aan de criteria voldoet, kan mogelijk een negatieve invloed hebben op het verkoopproces (lees hier meer over een 'groene' opinie).